Sverige i ett nötskalIgår körde herrarna stafett i skid-VM i Oslo
och den stora snackisen är hur Petter Northug stannade vid mållinjen och hånande väntade in Marcus Hellner. Genast startades omröstningar om huruvuda Petter Northug är en gris. Kommentarerna haglade om hur osportslig han är och att han inte har på en skidanläggning att göra.

Det finns inget folk som kan bli så sårade som svenskarna. Vi var en stor skidnation i längd när Gunde Svan, Tomas Wassberg och Torgny Mogren skördade medaljer på 80-talet, men idag är Norge bättre och har varit det under två decennier nu. Vi kan inte leva kvar i det som har varit. Det är likadant med melodifestivalen och hur vi gång på gång skickar något som “låter som ABBA, det måste vinna!”. Det fungerade då, men inte idag.

Petter Northug är en fantastisk skidåkare och han är taktiskt konsekvent. Han tar ryggar, ser till att få en bra resa för att sedan explodera på upploppet. Hade han varit svensk skulle vi älska honom och hylla honom för hans resultat OCH kaxiga attityd. Och kanske, om vi inte hade så svårt att tvätta borta jantelagar och ödmjukhet, skulle även vi kunna ha en överlägsenhet i Skid-VM eller vilken annan tävling som helst. Just nu är Petter Northug bäst helt enkelt och han visar det gärna!

Frank Andersson sa en gång att de man möter på väg upp, möter man även på väg ner och med det i åtanke så får även Petter Northug betala priset vad det lider. Just nu är han bäst helt enkelt och vi kan inte göra annat än att applådera hans och Norges insatser i Skid-Vm i Oslo.
Vi skulle kunna slå oss på bröstet för att Norge har ett svenskt vallateam och hylla våra egna åkare för att de tog en fantastisk silvermedalj i ett VM och vara minst lika kaxiga som Northug, men nej så gör vi inte i Sverige. Vi ger Petter Northug precis den uppmärksamhet han vill ha med sina upptåg istället för att förstå att vi vann en silvermedalj i ett VM med många duktiga skidnationer.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

 
SPELAREN
/SPELAREN