Skynda att älska, och lite minnen

Ni som läste här igår såg säkert att jag köpt Alex Schulmans bok “Skynda att älska” i vilken han berättar om sin saknad till sin pappa och radio/tv-mannen Allan Schulman som gick bort 2003.
Boken är full av beskrivningar från torpet på vilket Alex tillbringade alla sina somrar med familjen fram till han var 18 år och jag kan känna igen mig i mycket av miljöbeskrivningarna och det svenska sommarlivet på landet, som det skrivs om i boken.

Min familj tillbringade många sommarveckor i hyrda stugor runt om i Sverige. Dalarna, Småland, Bohuslän och Blekinge var bara ett par av landsdelarna vi besökte i den bästa svenska säsongen av alla, sommaren. Det var stigar ner till sjön, flytbryggor som kluckade i vattnet, myggor och getingar. Pappa var den som fixade med en båtmotor som hade havererat eller lagade en kanot som sprungit läck och mamma stod för hushållet. Sköna frukostar på morgonen, väldoftande mat på kvällen och saft och kakor till mig och min bror som tillfälligt blivit inkallade från något av våra dagsprojekt som då verkade livsavgörande och superviktiga.

salubrinOfta fanns det en båt på plats som vi använde för fiske eller utforskande av en liten ö i någon  liten svensk insjö. “Sitt still i båten..” var ord man ofta fick höra från pappa som säkert oroade sig för att någon av oss skulle trilla i vattnet lika mycket som jag skulle göra om jag var ute med Simon på sjön idag. Om man blev stucken av en geting kom mamma med Salubrin och om solen var stark, fick man en ordentlig dos solskyddsmedel faktor 24, eller 56. “Det kan inte bli för mycket..” svarade hon förståndigt och vuxet när man gnällde på att det tog för lång tid att smörja in. Ändå var jag expert på att bränna mina axlar.
paddla3 Men den bästa tiden på dygnet i dom där stugorna vid någon av Sveriges insjöar i början av 80-talet var nog ändå kvällarna. Då när vattnet låg klarblankt på sjön för att då och då brytas av en fisk som hugger en vattenspringare eller någon annan insekt som fick tjäna som fiskföda den kvällen. Allt var tyst, kvällsluften var ljummen där man satt under sin filt och allt doftade friskt som det bara kan göra i en svensk skog vid en sjö på sommaren. Just då kunde man inte tänka sig att vara någon annanstans än just där.

Vad jag vill säga med detta är att vi som växte upp på 70- och 80-talet med sommarlov i vårt vackra avlånga land känner igen oss i boken “Skynda att älska”. Läs den, den är klart läsvärd. Lättläst och läsvärd.

Edit: Som ni ser så har jag lagt ut boken till försäljning längst upp till höger. ;) Passa på..

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Jag liksom säkert många andra känner igen mig i det du skriver. Men ett visst vemod kommer över mig för att den tiden är borta och förbi. Tiden som barn då livet var så okomplicerat och man tog allting för givet. Tack för tipset, jag ska absolut läsa boken :)

Martin Hansson sa...

Glöm inte läsa här ibland då och då :D

Åsa sa...

Salubrin och Desivon... Dofter från barndomen.
Med gruskantade skrubbsår, metade abborrar och smultron på ett grässtrå.
Hoppsan - Nostalgisk, tvingas nog läsa boken

Anonym sa...

Jodå, jag läser även här ibland :)

Skicka en kommentar

 
SPELAREN
/SPELAREN