It might get loud

Häromdagen såg jag dokumentären “It Might Get Loud” från 2009. Jimmy Page från Led Zeppelin möter The Edge från U2 och Jack White från bl.a. White Stripes och The Raconteurs. Dessa tre herrar diskuterar vad gitarren har betytt i deras musikskapande och vad gitarrerna betyder idag.

En jäkligt inspirerande film som faktiskt måste ses.

The Edge berättar om hur beroende han är av sina effekter när han spelar i U2 och att ingen effekt används två gånger. Det visas bilder från U2’s första spelning och man får en inblick i Edge’s gitarrkammare. Underbart att se för alla U2 och The Edge-fan som jag!
Jack White kände jag inte till så mycket om sedan tidigare men det verkar vara en väldigt innovativ och kreativ man med många strängar på sin lyra och en vild speleman.
Trots dessa två stora gitarrister på plan var den som sken mest med sin närvaro Jimmy Page från Led Zeppelin. Kanske är det för att han är en levande musiklegend med många klassiska gitarriff på sitt samvete? Det jag reagerade mest på är vilken sympatisk mysgubbe han verkar vara. Det verkar inte finnas någon musik han inte kan gilla och det är så mycket han har gjort förutom Led Zeppelin och Stairway to heaven som jag inte kände till… och ständigt med ett leende på läpparna.

MEN, som Tiny Irving skulle säga, det var inte mycket till gitarrspel dom visade upp i programmet. Det förvånar mig. Enkla riff som nästan varje normalbegåvad gitarrist kan lira avlöste varandra och jag satt hela tiden och väntade på att någon av dom skulle visa upp ett bredare register än det som jag hört ifrån dom genom min uppväxt. Visserligen gör dom en skön version av The Bands “Take a load off Annie” men ändå.. det kändes bara som ett trevligt möte vid en lägereld. I och för sig ett klart sevärt möte för alla som någon gång närt drömmen om det underbara nyskapande riffet med gitarren i knät.

“Who says you need to buy a guitar” – Jack White
6 Kommentarer:

Pia sa...

Det är kanske så att det är svårt att få till en film där man fångar det där magiska som oftast händer när dom sitter några stycken och jammar? Eller alla oändligt långa timmar när dom harvar med sina gitarrer i sin ensamhet och så plötsligt får de en melodislinga i huvudet som blir till mästerverk. Lika svårfångat som solkatter. Inte vet jag, jag vet iallafall att jag är ruskigt svag för män som kan spela gitarr ,-)

Josefin sa...

Jag, som är lite yngre (;)), kan informera dig om att Jack White är sjukt cool. Jävligt bra. Musiktips: White stripes, door bell. Annars kan du ju lyssna på Jack Whites duett med Alicia Keys, ledmotiv till senaste bondfilmen. Så titeln får du själv lista ut;)

Martin Hansson sa...

@Josefin: Han verkar vara sjukt cool som du säger och jag tackar för tipsen till oss lite äldre människor som levt med Glennmark, Ericsson & Strömstedt för länge hahaha

Pia sa...

Martin: Tala för dig själv! :-D

Josefin: Jag tycker också att Jack White är supercool. Även Alicia Keys.

Martin Hansson sa...

@Pia: Jag hoppas att du kände doften av ironi i min förra kommentar ;)

Pia sa...

Jaså, det var ironi som doftade? ...mm så gott! ,-)

Skicka en kommentar

 
SPELAREN
/SPELAREN