Bilmusik 1

Jag är en av dom som omsorgsfullt väljer vilken musik jag vill ha i bilen. Det ska vara dom rätta skivorna som jag tar med mig ut och som jag med ett leende lägger i sina fack bakom solskyddet vid förarplatsen. Givetvis finns Winnerbäck med, men det är faktiskt inte hans skivor som betyder mest när jag ser det Skånska landskapet susa förbi.

Av någon anledning så är det olika skivor som spelas i min bil beroende på var jag har varit och jag tänker att det säkert beror på hur lång, och vilken, historia man har tillsammans med dom man besöker eller har besökt. Idag kom jag att tänka på Dan Hylander och RMB som aldrig har varit några stora favoriter hos mig förutom när jag kör bil och det är ofta när jag kör ifrån Äsperöd och goda vänner sedan många år tillbaka som jag lyssnar på Skuggor i skymningen, Svart kaffe och Farväl till Katalonien. Det är något med Dan och hans musik som fungerar då. Kanske är det för att mina vänners och min historia börjar där någonstans. Samma årtionde, samma känslor och att vi någonstans står kvar där tillsammans som ett monument över åren som gått. Tillsammans med Dan Hylander och dessa underbara vänner får Jakob Hellman vara med på ett hörn men honom tänker jag prata om en annan gång. Det är en för stor människa för att reducera till en parentes i vår historia.

Jag hörde en intervju med Dan Hylander på radion för 20 år sedan, i vilken han berättade att riffet till Skuggor i skymningen kom till på ett pendeltåg, eller om det var en buss, på väg till studion. Låten skrevs på 20 minuter och spelades in samma dag. DET är inspiration och då vet man varför det är just den man väntar på.


Detta är typisk Äsperödmusik.
En annan gång ska jag berätta vilken musik jag har kopplat till Lövestad, Eslöv, Tängelsås, Stockholm och Malmö med mera...

Edit: Jag glömde ju fråga er vilken bilmusik ni har och om ni liksom jag har olika “teman” för era vänner…

3 Kommentarer:

Sjumilakliv sa...

Du vet ju redan vad jag gillar för bilmusik :) http://www.sjumilakliv.se/2009/10/uppmaning-bilmusik/

Anonym sa...

Vinylplattan med "Svart kaffe" står ute hos syster Jennie. Får nog smyga hem den nästa gång jag är där. Och eftersom det är närmare till dig från henne än vad det är till mig så kommer jag in med skivan och en flaska vin och sen har vi kul./Jonte Bitter

Martin Hansson sa...

Jaa, låter som en härlig idé. Vin och svart kaffe. Helkväll! :-D

Skicka en kommentar

 
SPELAREN
/SPELAREN