Hur ska du rösta? Vill du ha kvar internet som det ser ut idag?

Jag tänker rösta på Piratpartiet i EU parlamentsvalet eftersom jag vill ha kvar ett fritt internet. Det är för mycket koll på vad vi gör nuförtiden.
Ska vi ha ett internet kontrollerat av staten eller privata intressen? Är det bra att operatörerna ska bli tvungna att censurera internet? Ska staten få registrera vad du gör i mobilen och på nätet?

Idag är Piratpartiet fjärde störst i Sverige sett till antalet medlemmar, därmed inte sagt att det är likställt med antalet röster. Jag kan i och för sig tycka det är lite synd att dom valt namnet Piratpartiet eftersom det klingar lite illa. För allt handlar inte om olaglig aktivitet på internet.

Hur tänker du göra?

[polldaddy poll=1551077]

8 Kommentarer:

tonarsmorsa sa...

Ja, det är klart man måste rösta! Om man inte gör det så får man ju inte heller klaga om resultatet inte blir det man vill!

Martin Hansson sa...

Helt rätt :-D

Peran, typ sa...

Från Piratpartiets hemsida:

"Att dela med sig av kopior, eller på annat sätt sprida eller använda annans verk, skall aldrig vara förbjudet så länge det sker på ideell basis utan vinstmotiv."

Problemet uppstår ju när någons uppehälle hänger på att få betalt för det arbete man lagt ner.

Visst fildelar jag också (annars spottar ungdomarna efter mig på stan), men i slutänden leder fri fildelning till ett samhälle där allt som kan mångfaldigas digitalt (vilket idag är i princip all kultur, undervisning, journalistik etc) måste framställas på fritiden.

Ingen mer musik framställd av heltidskompositörer (vilket väl ingen dör av, annat än mentalt), men ännu viktigare: ingen mer professionell granskning av politiker och andra makthavare, annat än den som utförs av lobbyorganisationer, dvs ingen OBEROENDE granskning. Hejdå demokratin - är det det vi vill att internet ska användas till?

Daniel Nyström (PP) sa...

@Peran,

Varför skulle ingen granska politiker och andra makthavare? Finns väl ingen som fildelar tidningar?

Sen kan jag givetvis förstå den oro som ibland uttrycks om att artisterna och andra kreatörer inte ska få betalt, men det är faktiskt så att det är människor bakom varje fil. Människor vill ha professionella produktioner och kommer att betala för dem om de känner att det är värt det och den möjligheten ges dom på ett enkelt sätt.

Alla de 2 miljoner som fildelar idag har juh inte påverkat skivbolagens omsättning negativt t.ex. (deras omsättning har ökat). Den enda påverkan som de har haft är i försäljningen av de omoderna plastbitar som kallas CD-skivor. Aldrig någonsin har vi haft så många och stora konserter som idag, och aldrig någonsin har artister varit så kända worldwide (även inom begränsade genres).

Det handlar bara om att engagera de personer som läser/lyssnar/tittar på verken och att hitta andra finansiella lösningar då marknaden har förändrats. Att konkurrera med gratis är inte enkelt, men är definitivt inte en möjlighet.

Världens bäst säljande skiva 2008 (från gruppen Nine Inch Nails) släpptes t.ex. fri på nätet under en s.k. "Creative Commons" licens, och bandets fans engagerades genom deras websida, och betalade för olika former av previews, specialutgåvor och annat. Rekommenderar dig och alla andra att slå ett öga på följande presentation som snabbt går igenom de faktorer som byggde deras framgång: http://www.youtube.com/watch?v=Njuo1puB1lg

Lagar och domslut som instiftar repressive samhällen är inte lösningen på de problem som upphovsrättsindustrin nu står inför, och det är inte heller värt den samhällskostnaden.

Ha det bra!

//Daniel Nyström, kandidat nummer #17 på PP's EU-valslista

Daniel Nyström (PP) sa...

Argh... "men är definitivt inte en möjlighet." skulle givetvis vara "men är definitivt inte en omöjlighet.".. haha ;)

Peran, typ sa...

Om tidningsdöden i USA undgått dig är det bara att plugga på lite mer. Och visst fan fildelas det tidningar, framför allt de lite dyrare, färgglada, med de längre reportagen. Visst kan man hävda (och man skulle ha rätt) att tidningarna grävt den här gropen själva genom att lägga ut så mycket av sitt material på nätet gratis, men det var ju en ofrånkomlig bieffekt av webben. Oavsett anledning får dom in bra mycket mindre pengar, och det blir bara mindre när folk inte BEHÖVER betala för sig.

Och skivbolagen avskedar folk till höger och vänster. Är man lite konspiratoriskt lagd kan man förstås hävda att det är smart av skivbolagen att passa på att göra av med dödvikt så att man sen kan hävda att det går dåligt, men jag är inte så konspiratorisk till min läggning :-) I slutänden finns ju skivbolagen bara av en enda anledning: Artister är ibland usla affärsmänniskor som inte vill/kan lägga tid och energi på att hantera sin marknadsföring. Skivbolagen tjänar mindre pengar (vilket ju är nåt annat än vad dom omsätter) idag, och rätt eller fel, det drabbar i slutändan musikerna/artisterna/producenterna/kompositörerna.

Vad gäller konsertutbudet har jag inte koll på det totala antalet konserter världen över, men för den artist som vill gigga idag finns det färre och färre ställen som ordnar konserter, i alla fall i praktiken, eftersom en pytteliten artist är i DIREKT konkurrens med världsartister, som ju också "tvingas" turnera mer och mer.

Att påstå att folk vill betala för musik låter ju himla bra, men en klar majoritet av mina kompisars barn har växt upp i en värld där musik är nåt som finns gratis, det är ett konsumtionsmönster som är rätt svårt att konkurrera med. Framför allt som den som VILL ladda ner kommer att kunna göra det även om 30 år, oavsett om det finns en affärslösning som "alla" är nöjda med.

Samtidigt vill jag gärna se ljust på framtiden. Spotify känns som en fantastisk lösning, och en biblioteksliknande lösning för att ge upphovsmän betalt diskuteras på mer och mer allvar, tycker jag det verkar som. Jag har ingen anledning att tvivla på att det kommer att nå en lösning som kommer att fungera, men det STORA problemet, är jag övertygad om, kommer att bli att förklara för en hel generation som växt upp med att mjukvara och kultur är 100% gratis, nu helt plötsligt måste börja betala för den. En prishöjning från 0kr är på ett oändligt antal procent, oavsett hur lågt priset är...

Daniel Nyström (PP) sa...

Och sen kom den här som på beställning: http://nyhetskanalen.se/1.956975/2009/04/22/illegala_nedladdare_koper_mest_musik

Peran, typ sa...

Ett litet tillägg bara, som jag upptäckte under en annan diskussion:

Att dom som fildelar är dom som köper mest betyder inte att skivförsäljningen inte gått ner, det säger "bara" att när skivbranchen jagar fildelare är det sina egna kunder dom jagar, vilket är nog så viktigt att påpeka, men knappast går att använda som argument för att skivförsäljningen inte gått ner.

Per.

Skicka en kommentar

 
SPELAREN
/SPELAREN