Jag tycker det är bra att Malena Ernman vann!

Tänk vad bra att operasångaren vann! Då får vi ett sorts facit, ett domslut över hela jävla melodifestivalen. Lägg ner!

Kan vi inte producera bättre bidrag än “La Voix” och bidragen i övrigt finns det ingen mening att fortsätta. Det finns inget företag i världen som kan gå med förlust år ut och år in som inte försöker förändra sin verksamhet, hitta nya inkomstkällor. Lyckas man inte med det lägger man ner. Malena har en sjujäkla pipa men hon ska hålla sig till operascenen, för i populärmusiken har hon inte att göra.

image Bild från aftonbladet.se

Den här så kallade musikfesten som kvällspressen gnuggar händer åt och som dom beskriver som årets stora musikhändelse är ett företag som måste försättas i konkurs eller förändras radikalt. Det är inte lönsamt för Sverige! Dessutom är det jävligt pinsamt… Jag är glad att jag inte lagt en minut framför melodifestivalen.

Dom som tjänar grova pengar på detta är kvällspressen, SVT och Telia. Men inte fan blir det bättre program på tv för det. Inte heller blir kvällspressen mer granskande och opartisk. Det är inte mycket som blir bättre helt enkelt…

12 Kommentarer:

femmefatale sa...

du glömmer att det finns olika tycke och smak. det är ju upp till var och en att titta eller inte. du har ju inte lagt en minut på programmet, hur kan du då veta att alla är lika dåliga? jag tycker inte heller om melodifestivalen men väldigt många gör det, så då är det väl en framgång, eller?

Martin Hansson sa...

Det är ju inte så att låtarna har gått mig förbi bara för att jag inte sett programmen. Om man rattar in P3 så har dom tjatats sedan förra veckan.. ;-)..
Om man betalar TV licens utan att känna att man får valuta för pengarna kan man säga upp tv-licensen då? Består inte framgången av att det föregås av ett gigantiskt medialt brus som människor har svårt att värja sig ifrån? Kommer Malena Ernman vinna i Moskva eller ens ta sig dit? Vilken är meningen?

Dessutom får jag en känsla av att arrangörerna inte VILL att vi ska vinna eftersom det är en ENORM kostnad att anordna en final i melodifestivalen.

femmefatale sa...

varför skulle inte hon ha lika stor chans som alla de andra urkassa låtarna från de andra länderna?:)

Martin Hansson sa...

Det handlar ju som så många vet inte om låtarna i den tävlingen... Det handlar om solidaritet med sina grannländer...

Catarina sa...

Arg ung man som sågar såväl facebookstatusar som melodifestival? Nå, du får tycka vad du vill, men jag tänker balansera det negativa en aning!

Jag har träffat Malena, som liksom spelar i en helt annan division än resten av artisterna, och arbetat med Fredrik som är en otroligt musikalisk och ödmjuk person. Det gör väl inget om han lånar lite från Puccini? Alla snor ju hej vilt, och bättre förlaga går inte att få. Att dessa två med sin värme och humor och intelligens får representera Sverige i en musikalisk orgie som faktiskt behövs (minns hur jag grät när Serbien gav en 12:a till Bosnien-Hercegovina mitt i vidrigheterna) är ju urhäftigt. Heja Sverige! Heja Melodifestivalen. Det är ju nu det börjar hända saker. Skit samma om sen folk kompisröstar. Musik är ändå något som spänner över landsgränser, och med tanke på hur världen ser ut idag, skulle jag inte vilja vara utan en enda konsert. Oavsett format.

Opera ska inte hålla sig i operahusen. Tvärtom. Opera kan möta rap (har själv provat), rock, visa, etno, schlager - vad du vill - i olika cross-over former. Min 13-åriga dotter sa till mig igår efter programmet slutat: "Mamma, det verkar ju roligt att sjunga opera! Tror du att jag kan bli operasångerska?". När jag sa samma sak på 70-talets slut kastade killarna mat på mig i matsalen.

Så jag bejakar! Det som bygger upp och gläder, - inte pretentiösa, substanslösa eller destruktiva yttringar. Och jag tyckte faktiskt det var uppbyggande igår. Dessutom gick 3 miljoner kronor till Radiohjälpen.

Martin Hansson sa...

Först vill jag tacka dig för att du kallar mig för ung man...

Sedan är min åsikt att hantverket på låtarna i melodifestivalen är alldeles för lågt och själlöst. Jag älskar opera. På operan.
Låtarna som spelas i melodifestivalen, harmonierna och melodierna lämnar för mycket att önska i övrigt.
Visst är detta ett inlägg med högst personliga åsikter och jag tackar för din balansering. ;-) Och det där med radiohjälpen har jag faktiskt missat.. men om man nu ska balansera det hela så ställer jag frågan. Hur mycket gick till Telia och SVT?

I övrigt tänker jag inte lägga så mycket mer energi på melodifestivalen eftersom du har rätt i att "destruktiva och pretentiösa yttringar" är en nedåtspiral.

Catarina sa...

Replik: Spelar det nån roll vad SVT och Telia har tjänat?
Radiohjälpen hade garanterat inte fått in 1 miljon per deltävling och 3 miljoner på finalen om inte detta evenemang gjorts.

Martin Hansson sa...

Tja, ska vi ha balans så tycker jag att det är väldigt relevant. ;-)

femmefatale sa...

du brukar väl inte vara så inskränkt och trångsynt som att opera bara passar på operan?:)

Martin Hansson sa...

Jo, jag har aldrig gillat dessa crossovers och i synnerhet inte när det är operasångerskor inblandat. Det fungerar inte i mina öron helt enkelt... Känns väldigt krystat och "det är bra bara för att det fungerar rätt bra tillsammans" känns inte som ett alternativ.

Catarina sa...

Måste bara fortsätta tråden!
Har du lyssnat på Ann-Sofie von Otter eller Ute Lempers versioner av Kurt Weill, Nick Cave eller Elvis Costello? Crossover, garanterat. (Minns Nina Hagen, dessutom.) Eller sett den fria gruppen "Operaimprovisatörerna" roa på företagsfest, i ett teatersportsliknande spontanuppträdande? Har du varit på Operamathuset Regina där servitörerna är proffsoperasångare? Och visst har du sett Loa Falkmans karaktärsgestalningar på TV och film. Också cross-over, inte minst för att Loa tillät sig bli folklig i och med Melodifestivalen istället för att vara finkultur-elitiskt på Kungliga operan där han hade en fast anställning (som han sa upp sig från.)
Om opera stannade i operahusen skulle konstarten dö ut.

Martin Hansson sa...

Jag säger ju inte att professionella operasångare är dåliga artister eller skådespelare. Bara att jag inte tycker det fungerar när den pampiga operarösten ska möta digitala trummor och gitarrer... Det är min åsikt och det är bra med andras åsikter ibland. Tack för era..

Skicka en kommentar

 
SPELAREN
/SPELAREN