EKOLOGISKA BÄRKASSAR

Både Coop och Ica har sedan ett par år lanserat “miljöbärkassar” som ett alternativ till dom vanliga plastkassarna. 
Jag vet inte hur det ligger till med priserna i er butik för dessa kassar men jag reagerade igår när jag fick betala 3 spänn(!) för en “miljöbärkasse”. Dessa kassar är lite sämre att bära varor i för dom spricker lättare i “sömmarna” och dessutom är dom inte så ekologiska och miljövänliga som det låter. Jag funderade på en saftig “Aftonbladetrubrik” som “BärkassChocken!”, “Plastskandalen” men kom inte på någon som var riktigt, riktigt bra.

Bärkasse av majsstärkelse 1

På forumet matforum.nu kan man läsa att kassen innehåller 40% förnyelsebara råvaror, däribland majsstärkelse och 60% polyetenplast. Och många återvinningsstationer kan inte hantera detta på ett miljövänligt sätt. En del kan inte hantera det alls.
En professor menade att det kunde leda till att folk skulle tro att kassarna är helt nedbrytbara i naturen och slänga dom där när dom är klara med picknicken eller vad dom nu gör där. Visst, dom är nedbrytbara. Det tar inte mer än 100 år sisådär för att en miljöbärkasse ska brytas ner totalt. Då finns det fortfarande kvar en del molekyler och sånt som vi inte vet hur det påverkar djur och natur.

Miss Meister skriver:

Så, om den nu inte går att slänga i komposten, är dyrare än de vanliga så måste jag ställa mig frågan - är det värt det?

Visst, det är värt det. Vi måste tycka det för att få en bättre förutsättning för en hållbar framtid. Dessa produkter måste finnas och utvecklas. Köper vi inte dom kommer näringsidkarna lägga ner det sortimentet och sluta saluföra de ekologiska produkterna. MEN… Varför inte belöna konsumenten istället, för att han eller hon är miljömedveten och bidrar till en bättre framtid?
En del skriker “Sänkt moms på ekologisk mat!”. Jag håller med.
Den handlare som säger; “Tack, för att du handlar ekologiskt hos mig eftersom jag har sänkt priset på alla ekologiska varor till under ordinariepris!” kommer vinna.
Det är min övertygelse! 
81719.artikel-bild
Fast jag är lite tveksam till om det där ekologiska verkligen är ekologiskt. När börjar det bli oekologiskt? Allt ska transporteras och produceras. Ju större produktionsanläggningar desto mer utsläpp och skit. 

Har du koll på var varorna kommer ifrån? Köper din handlare från en lokal odlare? Jag har ingen aning om var varorna i “min” affär kommer ifrån med ska kolla nästa gång jag är där.
Då får jag betala 3 spänn för en ekologisk bärkasse igen och igen och igen. Jag kan inte hjälpa det men jag känner mig straffad för att jag väljer en miljökasse istället för att få en belöning. Jag kommer lägga 1.100 kronor detta året för att få bära hem min mat. Det är räknat på en kasse om dagen.

1 Kommentarer:

frokenarktis sa...

Visst är det trist när man upptäcker att det finns en massa halvförsök till lösningar som ofta kan visa sig mer energikrävande i slutändan. Förhoppningsvis kan vi hjälpas åt att sprida lite ljus på "lösningar" såsom denna och förespråka att konkreta och fullständiga lösningar presenteras för oss konsumenter istället. När vi nu väljer att vara miljövänliga, så vill vi ju vara säkra på att vi verkligen är det :) Leve tygkassen säger jag!
/Fr. Arktis

Skicka en kommentar

 
SPELAREN
/SPELAREN