Dröm om rikedom

Så har då sommartorpet och Ernst Kirschsteiger åter lämnat tv-rutan för denna säsongen och åter kan vi pusta ut och återgå till våra vanliga vardagliga sysslor i vilka vi slipper vara den pyssliga, inredningstörstande mannen som alla vill ha. Jag kan kräkas på Ernsts mysighet och snällfarbror som produktionsbolaget plockar fram i den ena eviga timmen efter den andra. Var finns den där riktiga byggaren som stoppar in en pris snus innan han vant svingar hammaren över sin sjutumsspik och med två slag slår skallen ända ner i regeln. Nåja, vi får antagligen dras med Ernst ett tag till.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men när man nu trodde att man kunde andas ut och få lite Ernst-fri tid så får man läsa i alla kvällstidningar att Mys-Ernst minsann har lockat över den käre Peder Lamm till TV4 och tillsammans ska de göra ett antikprogram?! Jag misstänker att detta programmet kommer bli omvälvande, nytänkande och helt fantastiskt kul och inspirerande. För inte finns det väl program som tar upp antikviteter och dess värde idag?

Klart, SVT har haft sin antikrunda i tio år och Peder Lamm medverkade i otroligt antikt där kända människor skulle gissa värdet på antikviteter blandat med skrot. Och sen har ni ju antikdeckarna som letar upp en gammal sak i personers källare och som säljs på auktion. Och ALLA blir lika förvånade när de får reda på vad den där gamla skitsaken är värd. Men dom programmen känns ju bara som halvfärdiga idéer… Har vi inte sett nog av antikprogram nu? Hur mycket antika saker finns det egentligen som är värda att ta upp i TV, och är inte dessa program egentligen till för att öka värdet av antikviteter? Men det är ju klart, alla priser ska ju trissas upp till oändligheten idag. Vänta bara till räntorna stiger och kvällspressen publicerar tårdrypande artiklar om familjen som tvingades lämna det nya stora fina huset eftersom de inte hade råd att bo kvar.

Enligt en undersökning jag läste för ett tag sedan så har de antikviteter som varit med i programmet aldrig blivit sålda och jag tror att det beror på att säljaren har fått ett värde av en joppe på tv och inte kan tänka sig att sälja för mindre.

Varför kan inte produktionsbolagen vara mer kreativa i sina programidéer och sluta göra heminredningsprogram, antikprogram och hälsopredikande? Varför kan vi inte få se mer kultur och musik. Idag är detta oftast insprängt under en timmes programtid i veckan, och då ska man gå igenom allt från fransk subkultur till popkultur och afrikansk folklore. Det är pengar som styr marknaden! Jag undrar hur mycket pengar byggbolagen slänger in i dessa produktioner för att dom ska finnas kvar eftersom det enbart är dom som tjänar pengar på bygglov och äntligen hemma. Visst, dom som tjänar på antikprogrammen är inte många eller, rättare sagt, dom är inte kapitalstarka men dom programmen handlar mer om att vädja till människors vilja att tjäna storkovan och drömmar. Jag antar att det är det tv handlar om.

Storkova och dröm... att lura naiva människor i sin dröm om egen rikedom genom att låta dom tro att dom blir underhållna… suck!

-Martin Hansson

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

 
SPELAREN
/SPELAREN